Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 9767646

Σχετικά με την ακίνητη προσθετική

Αν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια, η ακίνητη προσθετική αποκατάσταση ίσως να είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για σας. Είναι μια μακροπρόθεσμη λύση και αποτελεί πρόληψη μιας σειράς προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν όταν λείπει έστω και ένα δόντι, όπως στροφή των παρακείμενων δοντιών, τερηδόνα, περιοδοντική νόσος και οστική απώλεια. Αυτό το φυλλάδιο έχει σκοπό να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί είναι τόσο σημαντική η επανορθωτική αποκατάσταση με ακίνητη προσθετική καθώς και τι περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία.

Τι είναι μια στεφάνη;

Η στεφάνη κάποτε ονομάζεται επίσης κορώνα – είναι ένα κάλυμμα σε σχήμα δοντιού που τοποθετείται πάνω από ένα υπάρχον δόντι, που έχει παρασκευασθεί κατάλληλα. Η στεφάνη χρησιμοποιείται για να ενδυναμώσει, να αποκαταστήσει και να βελτιώσει την αισθητική εμφάνιση του φυσικού σας δοντιού και τοποθετείται πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο δόντι, όπως μια δακτυλήθρα στο δάχτυλό σας. Οι στεφάνες εξυπηρετούν πολλές λειτουργίες. Πέρα από τη χρησιμότητά τους να ενισχύουν ένα δόντι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μιας ακίνητης γέφυρας. Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες είναι η υποστήριξη του δοντιού, όταν δεν έχει απομείνει επαρκής οδοντική ουσία για την τοποθέτηση ενός σφραγίσματος. Οι στεφάνες χρησιμεύουν επίσης για την προστασία της οδοντικής ουσίας ενός δοντιού που έχει υποστεί κάταγμα ή ενός σπασμένου δοντιού.

Τι είναι Γέφυρα και Γιατί Σχετίζεται με τις Στεφάνες;

Perioclinic

Η γέφυρα είναι μια κατασκευή που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια, στηρίζεται στα παρακείμενα δόντια και κατασκευάζεται παίρνοντας μέτρα από το στόμα του ασθενούς. Όταν ένα ελλείπον δόντι αποκαθίσταται με τη βοήθεια ακίνητης προσθετικής εργασίας, τα δόντια που βρίσκονται εκατέρωθεν του ελλείποντος δοντιού πρέπει να παρασκευαστούν, όπως στην περίπτωση της στεφάνης, για να χρησιμοποιηθούν σαν στηρίγματα που θα κρατήσουν στη θέση τους τα ενδιάμεσα δόντια (τα δόντια που καταλαμβάνουν τη θέση των δοντιών που λείπουν). Οι στεφάνες και οι γέφυρες συνήθως κατασκευάζονται από ανώτερα μέταλλα, όπως τα ημιπολύτιμα ή πολύτιμα μέταλλα, από πορσελάνη ή μεταλλοπορσελάνη. Όταν γίνεται η επιλογή του υλικού που είναι καταλληλότερο για τη δική σας περίπτωση, λαμβάνονται υπ’ όψιν τόσο η αισθητική εμφάνιση όσο και η λειτουργικότητα.

Η στεφάνη ή «κορώνα» εφαρμόζει σ’ ένα υπάρχον δόντι που έχει παρασκευαστεί προσεκτικά. Συστήνεται η κατασκευή στεφάνης όταν ένα μεγάλο τμήμα του δοντιού έχει καταστραφεί από τερηδόνα.

 

Γιατί Είναι Απαραίτητη η Ακίνητη Προσθετική Αποκατάσταση;

Perioclinic

Όταν χάνεται ένα μόνιμο δόντι – είτε εξαιτίας τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου, τραυματισμού ή εξαιτίας κάποιου ατυχήματος – η απώλεια αυτή μπορεί να δημιουργήσει πολλά σημαντικά προβλήματα για τα παρακείμενα δόντια.

Τα παρακείμενα δόντια μπορεί ν’ αρχίσουν να μετατοπίζονται λόγω μεταβολής των στηρικτικών και των μασητικών δυνάμεων. Το αντίστοιχο δόντι του αντίθετου φραγμού, πάνω ή κάτω, ανάλογα με τη θέση του δοντιού που έχει χαθεί, αρχίζει να μετακινείται έξω από το φατνίο του, προς τα κάτω ή προς τα πάνω, όπου υπάρχει κενό, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου και να διασπάσει ακόμα περισσότερο την οστική δομή. Αν το δόντι που λείπει δεν αντικατασταθεί, περισσότερα δόντια πιθανόν να χαθούν τελικά, εξαιτίας των ακατάλληλων δυνάμεων που εξασκούνται πάνω σ’ αυτά κατά τη λειτουργία της μάσησης.

Οι περισσότερες στεφάνες κατασκευάζονται από πορσελάνη, ένα υλικό με χρωματική σταθερότητα που αναπαράγει πιστά την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα των φυσικών σας δοντιών.

 

Ποια Είναι τα Πλεονεκτήματα της Ακίνητης Προσθετικής Αποκατάστασης;

Με την τοποθέτηση μιας ακίνητης προσθετικής εργασίας αντιστρέφεται η αρνητική επίδραση της απουσίας των δοντιών με ποικίλους τρόπους:

  • επαναφέρει και διατηρεί τη φυσική σύγκλειση
  • προλαμβάνει την εφαρμογή μη φυσιολογικών δυνάμεων
  • διατηρεί τα δόντια του αντίθετου φραγμού στη σωστή τους θέση
  • προλαμβάνει τη μετατόπιση και την κλίση των παρακείμενων δοντιών
  • αποτρέπει τη δημιουργία τερηδόνας και περιοδοντικής νόσου
  • βελτιώνει το χαμόγελό σας, την ομιλία και τη μασητική λειτουργία.

Ποια Διαδικασία Ακολουθούμε Κατά την Ακίνητη Προσθετική Αποκατάσταση;

Perioclinic

Αν αποφασίσουμε ότι χρειάζεται να γίνει ακίνητη προσθετική αποκατάσταση, θα προγραμματίσουμε για σας μια σειρά από επισκέψεις. Είναι σημαντικό να τηρήσετε όλα αυτά τα ραντεβού ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στη θεραπεία. Στην πρώτη επίσκεψη, θα κάνουμε μια λεπτομερή εξέταση του στόματός σας μαζί με μια αξιολόγηση του οδοντιατρικού σας ιστορικού.

Η γέφυρα καλύπτει το κενό που δημιουργείται εκεί όπου έχουν χαθεί ένα ή περισσότερα δόντια στον οδοντικό φραγμό.

Το ενδιάμεσο δόντι (ή ενδιάμεσα δόντια) και οι στεφάνες των δοντιών στηριγμάτων τοποθετούνται στο στόμα σαν μια αμετακίνητη ενότητα που ονομάζεται ακίνητη γέφυρα.Με την ακίνητη προσθετική αποκατάσταση διατηρείται η υγεία των δοντιών σας!

Σ’ αυτό το ραντεβού θα συμπληρωθεί και ο ακτινογραφικός έλεγχος αν χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια της επανορθωτικής διαδικασίας, πρώτα αναισθητοποιούμε την περιοχή στην οποία θα επέμβουμε. Κατόπιν με πολλή προσοχή διαμορφώνουμε και οριοθετούμε το δόντι ή τα δόντια στα οποία θα τοποθετηθεί η προσθετική εργασία, ώστε να εξασφαλίσουμε στη στεφάνη ή στη γέφυρα αρκετό χώρο για σωστή εφαρμογή και αισθητική εμφάνιση. Τελικά παίρνουμε ένα αποτύπωμα της περιοχής και τοποθετούμε στα υπάρχοντα δόντια προσωρινές στεφάνες ή γέφυρες για να τα προστατέψουμε μέχρι την επόμενη επίσκεψη.

Στην επόμενη επίσκεψη, αξιολογούμε την εφαρμογή της μόνιμης στεφάνης ή γέφυρας και κάνουμε τις τελικές αναπροσαρμογές που πιθανόν να χρειάζεται πριν την τοποθετήσουμε μόνιμα στο στόμα. Άλλοι παράγοντες που αξιολογούμε με πολλή προσοχή σ’ αυτή τη φάση είναι:

  • αισθητική - το χρώμα και το σχήμα
  • λειτουργικότητα – η ακρίβεια κατά τη μάσηση και τη σύγκλιση
  • συμβατότητα με τους ιστούς – τα όρια της γέφυρας πρέπει να προσαρμόζονται στους παρακείμενους ιστούς σε μια φυσική θέση που εξασφαλίζει την υγεία.

Ποιος Είναι ο Καλύτερος Τρόπος Φροντίδας των Στεφανών και Γεφυρών;

Είναι η φροντίδα που θα δείχνατε για οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα δόντια σας που θα θέλατε να διατηρήσετε! Σωστή στοματική υγιεινή, που περιλαμβάνει τη χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστο μια φορά την ημέρα και βούρτσισμα δυο φορές την ημέρα είναι σημαντικότερα παρά ποτέ για να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή, καθώς και τακτικές επισκέψεις για καθαρισμό των δοντιών στο οδοντιατρείο.

Για να ωφεληθείτε όσο το δυνατό περισσότερο από την επένδυσή σας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας που συμπεριλαμβάνουν και προσαρμογές στη δίαιτά σας. Σας συστήνουμε να αποφεύγετε κολλώδεις τροφές, όπως καραμέλες, τσίχλες και καραμέλες βουτύρου καθώς και τραγανιστά σκληρά γλυκά. Επίσης παράκληση, μη μασάτε παγάκια!

Μια Τελευταία Λέξη

Με χαρά θα απαντήσουμε σε όποιες ερωτήσεις παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών επεμβάσεων θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη δική σας άνεση. Σκοπός μας είναι να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας σ’ όλη σας τη ζωή.

Έντυπα

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Ε.

τηλ.: 210-9767645-46
fax: 210-9767645
email: info@perioclinic.gr

Η νέα μας διεύθυνση είναι:
Λ.Βουλιαγμένης 346
Α
Άγιος Δημήτριος τ.κ 17342
, Αθήνα
Είμαστε 50 μόλις μέτρα από το σταθμό του μετρό "ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ" (Έξοδος προς Γλυφάδα)