Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 9767646

Τι Χρειάζεται Να Γνωρίζετε Για Την Βακτηριακή Ενδοκαρδίτιδα

content image

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη στοματική σας υγεία, να διατηρήσουμε το στόμα και τα ούλα σας υγιή και να περιορίσουμε τον κίνδυνο επιπλοκών υγείας που σχετίζονται με την καρδιά σας.

Αφήστε μας να σας προστατεύσουμε από προβλήματα λοιμώξεων που μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα και στα ούλα σας. Κατ' αρχήν, εάν έχετε κάποιο καρδιακό πρόβλημα, είναι απαραίτητο να το γνωρίζουμε ώστε να λάβουμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα έναντι της βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας. Σε περίπτωση που υπάρχει προϋπάρχον καρδιακό πρόβλημα, πιθανώς να συσταθεί η χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών πριν την έναρξη της οδοντιατρικής θεραπείας.

"Τι Χρειάζεται Να Γνωρίζετε Για Την Βακτηριακή Ενδοκαρδίτιδα"

Σχετικά με τη Βακτηριακή Ενδοκαρδίτιδα

Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα είναι μια λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς ή των καρδιακών βαλβίδων. Μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει ζωτικό καρδιακό ιστό, εάν η ομάδα ιατρικής σας φροντίδας δεν είναι πλήρως ενημερωμένη και προετοιμασμένη. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, σε περίπτωση που έχετε καρδιακό πρόβλημα.

Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα προκαλείται όταν τα βακτηρίδια ρέουν με το αίμα και προσκολλώνται σε μη φυσιολογικό ή κατεστραμμένο καρδιακό ιστό. Αν και διάφορα βακτηρίδια βρίσκονται στο σώμα σας (σε στόμα, αναπνευστικό σύστημα, εντερικό και ουροποιητικό σύστημα, δέρμα), μονάχα ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν ενδοκαρδίτιδα. Είναι πιθανό σύντομες βακτηριακές λοιμώξεις να εμφανισθούν και να υποχωρήσουν μόνες τους, μέσω του φυσιολογικού ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας.

Διατρέχετε Κίνδυνο

Perioclinic

Ένας στους πέντε Αμερικανούς πάσχει από έναν ή δύο τύπους καρδιακής νόσου. Είστε ένας από αυτούς; Έχετε κάποιο προ-υπάρχον καρδιακό πρόβλημα; Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν έχετε κάποια καρδιακή διαταραχή, πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε ιατρική εξέταση; Μήπως έχετε κάποια περίεργα συμπτώματα, όπως ταχυπαλμία, λαχάνιασμα ή πόνο στο αριστερό χέρι; 

Σας έχει διαγνωσθεί περιοδοντίτιδα; Εάν ναι, ο κίνδυνος για βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα αυξάνεται.

 

Σ' ένα φυσιολογικό υγιές δόντι 
τα ούλα έρχονται σε επαφή σφικτά 
επάνω στην επιφάνεια της 
αδαμαντίνης του δοντιού, 
προστατεύοντας με αυτόν 
τον τρόπο τις ρίζες 
και το φατνιακό οστούν.

Εάν έχετε:

 • Πρόσφατη καρδιακή επέμβαση
 • Βηματοδότη
 • Τεχνητή καρδιακή βαλβίδα
 • Καρδιακές βαλβίδες κατεστραμμένες από συνθήκες όπως ρευματικός πυρετός
 • Συγγενή καρδιακά ελλείμματα ή ελλείμματα καρδιακών βαλβίδων
 • Ιστορικό προηγούμενης ενδοκαρδίτιδας
 • Φύσημα καρδιάς

…τότε βρίσκεστε σε κίνδυνο. Παρακαλούμε, ενημερώστε μας εάν η κατάσταση της υγείας σας έχει αλλάξει σημαντικά από το τελευταίο οδοντιατρικό σας ραντεβού.

Οι Οδοντιατρικές Διαδικασίες Μπορεί να Αυξήσουν τον Κίνδυνο Ενδοκαρδίτιδας

Perioclinic

Όταν οι οδοντιατρικές διαδικασίες προκαλούν αιμορραγία, παρουσιάζεται μεγαλύτερος κίνδυνος για ανάπτυξη ενδοκαρδίτιδας. 
Μεταξύ των οδοντιατρικών διαδικασιών που προκαλούν κίνδυνο είναι:

 • Επαγγελματικό καθάρισμα δοντιών
 • Περιοδοντική θεραπεία
 • Ενδοδοντική θεραπεία
 • Χειρουργική στόματος
 • Κάποιες διαδικασίες αποκαταστάσεων

 

 

Η εναπόθεση της οδοντικής πλάκας
αρχίζει να καταστρέφει τον ουλικό
ιστό και μπορεί να επηρεάσει
την έκβαση άλλων συστηματικών
νόσων.

Πρόληψη και Προ-φαρμακευτική αγωγή

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία έχουν αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας. Είναι πιθανό να σας ζητηθεί η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων πριν την έναρξη της οδοντιατρικής θεραπείας για προστατευτικούς λόγους. Να είστε σίγουροι ότι ακολουθείτε προσεκτικά όλες τις οδηγίες σχετικά με τη λήψη των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών πριν και μετά το οδοντιατρικό σας ραντεβού.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που λαμβάνετε φάρμακο για κάποιο καρδιακό πρόβλημα, ή έχετε πρόσφατα αλλάξει κάποιο από τα φάρμακά σας, παρακαλούμε ενημερώστε μας. Περισσότερο από ποτέ, ο γιατρός, ο καρδιολόγος και ο οδοντίατρός σας δουλεύουν μαζί ως μία ενιαία ομάδα για να είστε υγιείς.

Στοματική Υγεία και Γενική Υγεία

Perioclinic

Είναι γεγονός: η κατάσταση υγείας του στόματός σας έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση γενικής υγείας του σώματός σας.
«Στοματική Υγεία στην Αμερική: Μία Αναφορά του Γενικού Χειρούργου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», ένα βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε. Η πιο σημαντική πληροφορία είναι η κατανόηση της ζωτικής σχέσης μεταξύ στοματικής υγείας και γενικής υγείας σε όλα τα στάδια και ηλικίες της ζωής μας. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, περίπου 75% των Αμερικανών υποφέρουν από ουλίτιδα. Επίσης, έως και 90% όλων των συστηματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της νεφροπάθειας, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας, έχουν σχέση με τη στοματική υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραμέληση και η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να συντελέσουν στην ανάπτυξη καρδιοπάθειας και στην αύξηση κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τις γυναίκες, η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση πρόωρου, ελλειποβαρούς μωρού. Εάν πάσχετε από διαβήτη, αναπνευστικές διαταραχές ή οστεοπόρωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε υγιή και καθαρά τα δόντια και ούλα σας.

Διάφοροι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πιο κοινά
στελέχη βακτηριδίων της οδοντικής πλάκας μπορούν 
να δημιουργήσουν θρόμβους όταν διαφεύγουν 
στην κυκλοφορία του αίματος.

Από εσάς εξαρτάται:

 • Να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα με μαλακές στρογγυλεμένες τρίχες
 • Να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες
 • Να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας μετά από κάποια ασθένεια
 • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
 • Να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με φθόριο
 • Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα
 • Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά
 • Να κάνετε περιοδοντικό τσεκ-απ
 • Να κάνετε εξετάσεις ελέγχου για στοματικό καρκίνο
 • Να αποφεύγετε προϊόντα καπνού
 • Να αποφεύγετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Μια Τελευταία Λέξη

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία έχουν αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για να προστατεύσουν τους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας. Υπάρχει η περίπτωση να συσταθεί η λήψη αντιβιοτικών πριν την οδοντιατρική θεραπεία για την προστασία σας.

Έντυπα

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Ε.

τηλ.: 210-9767645-46
fax: 210-9767645
email: info@perioclinic.gr

Η νέα μας διεύθυνση είναι:
Λ.Βουλιαγμένης 346
Α
Άγιος Δημήτριος τ.κ 17342
, Αθήνα
Είμαστε 50 μόλις μέτρα από το σταθμό του μετρό "ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ" (Έξοδος προς Γλυφάδα)