Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 9767646

Φρονιμίτες

content image

Για τους περισσότερους από μας, τα προβλήματα με τους τρίτους γομφίους ή «φρονιμίτες» είναι ένα γεγονός στη ζωή μας, που παρουσιάζεται μαζί με τη «φρονιμάδα» της ωριμότητας! Για το λόγο αυτό, η αφαίρεσή τους είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να προληφθούν αυτά τα προβλήματα.

Οι φρονιμίτες έχουν αποκτήσει μια φήμη ότι δημιουργούν προβλήματα σήμερα και σε μια ηλικία όπου πολλοί από εμάς έχουν μικρότερες γνάθους από τους προγόνους μας. Συχνά, όταν αυτοί οι τρίτοι γομφίοι στο πίσω μέρος του στόματός μας, ξεκινούν την προσπάθεια να ανατείλουν, στο τέλος των εφηβικών μας χρόνων ή στην αρχή της πρώτης εικοσαετίας, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη στοματική κοιλότητα. Τότε παρουσιάζεται η πιθανότητα για την εμφάνιση προβλημάτων – που οδηγούν στην αναγκαιότητα της αφαίρεσής τους, το συντομότερο δυνατό.

Τα βακτηρίδια προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, στην περιοχή των φρονιμιτών που έχουν μερικώς ανατείλει.

"Φρονιμίτες"

Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν οι φρονιμίτες;

Η τάση που έχουν οι φρονιμίτες να παραμένουν «έγκλειστοι» ή να μην μπορούν να μετακινηθούν στην κατάλληλη γι’ αυτούς θέση αποτελεί την αιτία των περισσότερων προβλημάτων. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες ανατέλλουν σε όποια κατεύθυνση μπορούν, όπως πλαγίως ή με κάποια γωνία. Μερικοί, διαπερνώντας την επιφάνεια του βλεννογόνου, ανατέλλουν μερικώς  ενώ άλλοι παραμένουν έγκλειστοι κάτω από τον βλεννογόνο και το οστό, οδηγώντας σε πιθανές μελλοντικές παρενέργειες.

  • Φλεγμονή των ούλων

Όταν το δόντι έχει μερικώς ανατείλει, βακτηρίδια μπορούν να εισχωρήσουν μέσα από το χώρο που δημιουργείται κάτω από την ουλική καλύπτρα του δοντιού και να δημιουργήσουν φλεγμονή στα ούλα που περιβάλλουν τον φρονιμίτη.

Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση αποφεύγεται, αφαιρώντας τους φρονιμίτες πριν αρχίσει να δημιουργείται φλεγμονή.

 

  • · Τερηδόνα

Επειδή οι φρονιμίτες που έχουν ανατείλει μερικώς δεν καθαρίζονται εύκολα, τα βακτηρίδια που περιέχονται στην οδοντική πλάκα μπορούν να δημιουργήσουν κοιλότητες τόσο στην επιφάνεια του φρονιμίτη όσο και στα παρακείμενα δόντια.

 

  • · Συνωστισμός και καταστροφή της δομής άλλων δοντιών

Όταν υπάρχει συνωστισμός, τα δόντια χάνουν τη σωστή τους θέση στο στόμα. Ο καλός καθαρισμός γίνεται δυσκολότερος και τα δόντια μπορούν να αρχίσουν να καταστρέφονται ανομοιόμορφα ή πρόωρα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της δομής τους. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν.

 

  • · Σχηματισμός κύστης

Όταν ένας φρονιμίτης είναι έγκλειστος, η καλύπτρα που περιβάλλει το δόντι μπορεί να γεμίσει υγρό και να δημιουργηθεί μια κύστη, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα παρακείμενα δόντια, τα οστά των γνάθων και τα νεύρα.

Ο φρονιμίτης που έχει μερικώς ανατείλει έχει τερηδονιστεί.

content image

Πώς μπορώ να ξέρω αν πρέπει να αφαιρέσω τους φρονιμίτες μου;

Επειδή τα προβλήματα με τους φρονιμίτες αναπτύσσονται σταδιακά και μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν συμπτώματα, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα προβλήματα είναι να μας επισκέπτεστε τακτικά για έλεγχο της στοματικής κοιλότητας και ακτινογραφίες. Ο τακτικός έλεγχος μας βοηθάει να προλαμβάνουμε καταστάσεις όπου οι φρονιμίτες μπορούν να απειλήσουν την υγεία των δοντιών σας. Βεβαίως, το «καλύτερο» είδος προβλημάτων είναι αυτά που προλαμβάνονται. Σε πολλές περιπτώσεις, η αφαίρεση των φρονιμιτών σας μπορεί να σας οδηγήσει στην αποφυγή άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να αφαιρούνται οι φρονιμίτες;

Η καλύτερη ηλικία είναι μεταξύ 16 και 19 ετών – πριν προλάβουν οι ρίζες να εγγομφωθούν γερά μέσα στη γνάθο σας. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε, τα οστά των γνάθων γίνονται πιο συμπαγή, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να γίνονται πιο δύσκολες.

Ποια στάδια περιλαμβάνει η διαδικασία;

Κατά τη διάρκεια μιας αρχικής εξέτασης, θα αξιολογήσουμε το οδοντιατρικό και το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνουμε ακτινογραφίες. Η όλη διαδικασία εξαρτάται από το πόσο έχουν αναπτυχθεί οι φρονιμίτες σας. Θα χρησιμοποιήσουμε τοπικό αναισθητικό  και σε ορισμένες περιπτώσεις γενική αναισθησία.

Αν στη διαδικασία της χειρουργικής θεραπείας περιλαμβάνεται η γενική αναισθησία ή η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων πρέπει να αποφύγετε τη λήψη φαγητού ή υγρών τη νύχτα πριν από το χειρουργείο και το ίδιο πρωί. Θα σας δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες για την ημέρα της επέμβασης, όπως να φοράτε χαλαρά και άνετα ρούχα και να έχετε κανονίσει να σας γυρίσει στο σπίτι σας ένας συγγενής ή φίλος μετά την επέμβαση.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα προγραμματίσουμε μια εξέταση παρακολούθησης για να επιβεβαιώσουμε ότι η επούλωση προχωράει σωστά ή να αφαιρέσουμε τα ράμματα, αν είχε χρειαστεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τη διευθέτηση του φρονιμίτη, επομένως προκαλείται μετατόπιση του παρακείμενου δοντιού.

 

content image

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξαγωγή των φρονιμιτών;

content image

Όπως σε κάθε χειρουργείο, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι ότι ορισμένοι κίνδυνοι, όπως παρενέργειες από τη χρήση του αναισθητικού, εμφάνιση αιμορραγίας ή φλεγμονής μπορούν να παρουσιαστούν κατά την αφαίρεση των φρονιμιτών, παρόλο που αποτελεί μια συνηθισμένη θεραπευτική διαδικασία όπου τα πλεονεκτήματα υπερέχουν σε σχέση με τους κινδύνους. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 

  • Ξηρό φατνίο

Αφού αφαιρεθούν οι φρονιμίτες σας, σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος που καλύπτει το φατνίο και αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης. Αν διαλυθεί ο θρόμβος ή απομακρυνθεί, πιθανόν να αισθανθείτε τον σταθερό, παλμικό πόνο του ξηρού φατνίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ειδοποιείστε μας αμέσως ώστε να διαγνώσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή θα τοποθετήσουμε στο φατνίο ένα φαρμακευτικό επίθεμα για να το θεραπεύσουμε.

 

  • Μούδιασμα

Τα νεύρα που βρίσκονται κοντά στους φρονιμίτες σας μερικές φορές τραυματίζονται κατά την εξαγωγή του δοντιού, προκαλώντας μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή μούδιασμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ίδιο το νεύρο αυτόματα αποκαθίσταται.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας όποτε μας το ζητήσετε να συζητήσουμε και άλλες πιθανές παρενέργειες.


Ο έγκλειστος φρονιμίτης περιβάλλεται από μια κύστη που περιέχει υγρό και μπορεί να καταστρέψει τα δόντια, τη γνάθο και τα νεύρα.

"Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξαγωγή των φρονιμιτών;"

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης;

Στο στάδιο της φυσιολογικής επούλωσης, αρχικά θα δημιουργηθεί ένα οίδημα και θα νιώθετε κάποια ενόχληση στα ούλα και στη γνάθο σας, για το λόγο αυτό θα ήταν καλό να προγραμματίσετε να παραμείνετε ήρεμοι, χωρίς πολλές ασχολίες, για ένα διάστημα μεριών ημερών μετά το χειρουργείο. Η ενόχληση και το οίδημα μπορούν να ανακουφιστούν με την τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων στο πρόσωπό σας. Θα χορηγήσουμε επίσης παυσίπονα για να μην αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της φάσης της επούλωσης, καθώς επίσης και αντιβίωση αν είναι απαραίτητο. Για να βοηθήσετε τη διαδικασία της επούλωσης μπορείτε επίσης:

  • Να πίνετε πολλά υγρά και να περιορίσετε τη δίαιτά σας σε μαλακές τροφές, αφού σταματήσει η αιμορραγία. Αποφύγετε τις σκληρές ή τις τραγανιστές τροφές για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
  • Αποφύγετε να βουρτσίζετε τα παρακείμενα δόντια σε αυτά που έχουν εξαχθεί μέχρι τουλάχιστον μια μέρα μετά το χειρουργείο. Όταν ξεκινήσετε και πάλι να βουρτσίζετε τα δόντια σας σ’ εκείνη την περιοχή, να κάνετε πολύ απαλές κινήσεις ώστε να μη διαλυθεί ο θρόμβος του αίματος που έχει δημιουργηθεί στο φατνίο. Για τον ίδιο λόγο, μην ξεπλένετε έντονα το στόμα σας, μην καπνίζετε, μην φτύνετε με δύναμη και μην πίνετε με καλαμάκι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.
  • Αποφύγετε τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα του χειρουργείου και μην πίνετε όταν παίρνετε παυσίπονα φάρμακα.
  • Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε πυρετό, επίμονο και έντονο πόνο, έντονο οίδημα ή αιμορραγία ή οποιαδήποτε παρενέργεια από τα φάρμακα.

Μια τελευταία λέξη

Η καλύτερη εποχή για να αφαιρεθούν οι φρονιμίτες σας είναι πριν προλάβουν να δημιουργήσουν άλλες παρενέργειες. Αν η αφαίρεση των φρονιμιτών έχει προταθεί σε σας σαν μια πιθανή θεραπευτική επιλογή, σας παρακαλούμε να αισθάνεστε ελεύθεροι να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας και τις αμφιβολίες σας και εμείς θα είμαστε πρόθυμοι να σας δώσουμε τη συμβουλή μας. Βρισκόμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να έχετε την καλύτερη δυνατή στοματική υγεία και η αφαίρεση των φρονιμιτών σας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Έντυπα

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Ε.

τηλ.: 210-9767645-46
fax: 210-9767645
email: info@perioclinic.gr

Η νέα μας διεύθυνση είναι:
Λ.Βουλιαγμένης 346
Α
Άγιος Δημήτριος τ.κ 17342
, Αθήνα
Είμαστε 50 μόλις μέτρα από το σταθμό του μετρό "ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ" (Έξοδος προς Γλυφάδα)