Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 9767646

Τα δεδομένα για την ορθοδοντική θεραπεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι τα δόντια που είναι όμορφα διατεταγμένα, τα ίσια δόντια, φαίνονται πολύ όμορφα και φτιάχνουν ένα χαμόγελο που σας δίνει την αυτοπεποίθηση να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλά. Αν τα δόντια σας είναι στραβά, η οδοντική θεραπεία ίσως είναι αυτό που χρειάζεστε για να αποκτήσετε ένα χαμόγελο που θα σας δώσει αυτοπεποίθηση!

Το πλεονέκτημα να έχει κανείς ίσια δόντια ξεπερνάει τα όρια της καλής εμφάνισης. Πέρα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας και από το γεγονός ότι σας βοηθάει να αισθάνεστε οι ίδιοι καλύτερα για τον εαυτό σας, μια σωστή σύγκλειση των δοντιών συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της στοματικής σας υγείας που μπορεί να επηρεάσει συνολικά την υγεία και την ευεξία σας.

Ποια Είναι η Σημασία του Όρου «Διαταραχή της Σύγκλεισης»;

Αυτός είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε δόντια και γνάθους που δεν συναρμόζουν και δεν λειτουργούν σωστά. Με απλά λόγια σημαίνει «κακό δάγκωμα».

Τι Προβλήματα Δημιουργούνται Όταν τα Δόντια Είναι Στραβά;

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι τα στραβά δόντια, πέρα από το γεγονός ότι δημιουργούν έλλειψη αυτοπεποίθησης, καθαρίζονται δυσκολότερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τερηδόνα και περιοδοντικές νόσους. Οι άνθρωποι αυτοί μερικές φορές  δυσκολεύονται να μασήσουν κάποια είδη υγιεινών τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πεπτικές διαταραχές ή να ωθούνται στην αποφυγή τους. Άλλοι άνθρωποι ίσως αισθάνονται ενοχλήσεις στις αρθρώσεις των γνάθων από τη μη ορθή διευθέτηση των δοντιών και των ούλων. Αν τα δόντια σας βρίσκονται σε πρόταξη ίσως κινδυνεύουν περισσότερο να ραγίσουν ή να σπάσουν. Ένα λάθος δάγκωμα μπορεί ακόμη να δημιουργήσει ανώμαλη ή ταχύτερη αποτριβή των δοντιών.

Ποιοι Είναι οι Διαφορετικοί Τύποι Ορθοδοντικών Προβλημάτων;

Ένας αριθμός προβλημάτων μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας, ξεκινώντας από τα στραβά , τα συνωστισμένα δόντια ή δόντια που έχουν ανώμαλα κενά μεταξύ τους, μέχρι μια αυξημένη κατακόρυφη πρόταξη, μια ανοιγμένη δήξη, μια υπερσύγκλειση  ή μια σταυροειδή σύγκλειση.

content image

Προλαμβάνονται οι Διαταραχές της Σύγκλεισης;

Γενικά όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κληρονομικές, όπως στην περίπτωση συνωστισμού των δοντιών, διαστημάτων ανάμεσα στα δόντια ή πολλαπλών ανωμαλιών στις γνάθους και στο πρόσωπο. Ο θηλασμός του δακτύλου ή η προώθηση της γλώσσας καθώς και ο οδοντική τερηδόνα ή η πρόωρη απώλεια νεογιλών ή μόνιμων δοντιών είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια επίκτητη διαταραχή της σύγκλεισης.

Χρειάζεται να Επισκεφθώ Έναν Ορθοδοντικό αν τα Δόντια μου Είναι Στραβά ή Μπορεί να με Βοηθήσει ο Οδοντίατρός μου;

Όλοι οι οδοντίατροι έχουν δεχθεί κάποια εκπαίδευση στην ορθοδοντική, μπορείτε λοιπόν αν θέλετε να ξεκινήσετε συζητώντας πρώτα την περίπτωση με τον οδοντίατρό σας. Ο (η) οδοντίατρός σας πιθανόν να σας συστήσουν να επισκεφθείτε έναν ορθοδοντικό. Οι ειδικευμένοι αυτοί οδοντίατροι έχουν ακολουθήσει μεταπτυχιακά προγράμματα μετά τη βασική φοίτησή τους στην οδοντιατρική σχολή, έχουν εκπαιδευτεί σε βάθος και έχουν αποκτήσει τις κρίσιμες αυτές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των σύνθετων καταστάσεων της οδοντικής μετακίνησης και της καθοδήγησης της αύξησης του προσώπου.

Τι Είναι τα Σιδεράκια;

content image

Τα σιδεράκια είναι ένα σύστημα δακτυλίων που συγκολλούνται στα δόντια σας και συγκρατούν σύρματα που τα συνδέουν μεταξύ τους. Τα σύρματα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι κατασκευασμένα από κράμα νικελίου τιτανίου, είναι γενικά λεπτότερα και ανθεκτικότερα από αυτά που χρησιμοποιούνταν παλιότερα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου της θεραπείας και γενικά τη βελτίωση της άνεσης του ασθενούς. Με την πάροδο του χρόνου, η σταθερή, μικρής έντασης δύναμη που εφαρμόζεται πάνω στα δόντια, βοηθά να τα μετακινήσουμε στη σωστή τους θέση.

"Τι Είναι τα Σιδεράκια;"

Σε Ποια Ηλικία θα Πρέπει να Ξεκινήσει η Ορθοδοντική Θεραπεία;

Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες, μπορούν όλοι να ωφεληθούν από την ορθοδοντική θεραπεία. Όλα εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περίπτωσης. Η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρεία, συστήνει να επισκέπτεται κάθε παιδί έναν ορθοδοντικό, στην ηλικία των 7 ετών, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα νωρίτερα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο ορθοδοντικός μπορεί να καθορίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος χρόνος για την έναρξη της θεραπείας.

Ποια Στάδια Περιλαμβάνει η Ορθοδοντική Θεραπεία;

Φάση της αξιολόγησης

  • Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού
  • Διάγνωση των ορθοδοντικών προβλημάτων με την κλινική εξέταση
  • Δημιουργία γύψινων εκμαγείων μελέτης των δοντιών σας
  • Λήψη φωτογραφιών του προσώπου και των δοντιών
  • Λήψη ακτινογραφιών του στόματος και της κεφαλής

Φάση της θεραπείας

  • Τοποθέτηση των ακίνητων ορθοδοντικών μηχανημάτων στα δόντια ή χρησιμοποίηση άλλων ορθοδοντικών μεθόδων (οτιδήποτε τοποθετείται στο στόμα, όπως τα σιδεράκια ή τα εξωστοματικά) ώστε σταδιακά να επανατοποθετηθούν τα δόντια, οι γνάθοι και οι μύες της μάσησης.
  • Ρύθμιση των συρμάτων για την εφαρμογή νέας πίεσης στα δόντια (συνήθως κάθε δύο έως έξι εβδομάδες).
  • Η χρήση εξωστοματικών στην κεφαλή ή στο λαιμό (ή ταινιών) και άλλων ορθοδοντικών κατασκευών όπως έχει οριστεί από τον ορθοδοντικό σας.

Φάση της παρακολούθησης

  • Σε πολλές περιπτώσεις, γίνεται τοποθέτηση ενός συγκρατητικού μηχανήματος που θα διατηρεί τα δόντια στη νέα τους θέση και θα επιτρέπει στους μυς να σταθεροποιηθούν.
  • Διατήρηση της παρακολούθησης από τον ορθοδοντικό.

Πόσον Καιρό θα Χρειαστεί να Φοράω τα Σιδεράκια;

Ο χρόνος αυτός καθορίζεται από έναν αριθμό παραγόντων: τη βαρύτητα της διαταραχής της σύγκλεισης, τη συνολική υγεία των δοντιών σας, των ούλων και του στηρικτικού οστού, την ηλικία σας και πόσο πιστά ακολουθείτε τις οδηγίες. Γενικά, ο χρόνος θεραπείας ποικίλλει από ένα έως τρία χρόνια.

Επηρεάζουν τα Σιδεράκια το Φαγητό Και Πώς; Υπάρχουν Τροφές που Μπορούμε ή δεν Μπορούμε να Φάμε;

Για να ωφεληθείτε όσο είναι δυνατό περισσότερο από την ορθοδοντική θεραπεία, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας – αυτό σημαίνει δηλαδή να αναπροσαρμόσετε τη δίαιτά σας. Να αποφεύγετε τις κολλώδεις τροφές, όπως οι καραμέλες, οι τσίχλες και οι καραμέλες βουτύρου καθώς και τις τραγανιστές τροφές, όπως τα τραγανιστά δημητριακά, τα ποπ κορν, οι ξηροί καρποί. Μη μασάτε παγάκια! Τα σκληρά λαχανικά και τα φρούτα, όπως π.χ. τα καρότα και τα μήλα πρέπει να κόβονται σε μικρές μπουκιές.

Υπάρχουν Άλλοι Τύποι Ορθοδοντικών Μηχανημάτων που Μπορεί να Χρησιμοποιηθούν Κατά την Ορθοδοντική Θεραπεία;

Ο ορθοδοντικός σας θα φτιάξει ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο ειδικά για σας, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τη σοβαρότητα της δικής σας ιδιαίτερης κατάστασης, τη γενική υγεία των δοντιών σας, την ηλικία σας και άλλους παράγοντες. Εκτός από τα ακίνητα μηχανήματα, ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας ζητήσει να φορέσετε για κάποιο διάστημα κινητά μηχανήματα, όπως ελαστικά, εξωστοματικά κεφαλής και συγκρατητικά μηχανήματα.

Θα Πρέπει να Χρησιμοποιώ το Οδοντικό Νήμα;

Η χρήση οδοντικού νήματος είναι σημαντικότερη παρά ποτέ όταν φοράτε ορθοδοντικά μηχανήματα. Ο ορθοδοντικός σας ή ο φαρμακοποιός σας μπορούν να σας προμηθεύσουν με μια αγκύλη μέσα από την οποία μπορεί το νήμα να περνάει ανάμεσα στα δόντια και σ΄αυτές τις συνθήκες. Ζητείστε από τον ορθοδοντικό σας να σας δείξει πώς να το χρησιμοποιείτε και θα βρίσκεστε καθ’ οδόν προς ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο.

Μια Τελευταία Λέξη

Η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση στον εαυτό σας.

Η προσπάθεια που θα καταβάλετε σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό σας να ακολουθήσετε τις οδηγίες του για τη φροντίδα των ορθοδοντικών μηχανημάτων και των δοντιών σας θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τα αποτελέσματα που μετά θα εκτιμάτε για πολλά πολλά χρόνια.

Έντυπα

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Ε.

τηλ.: 210-9767645-46
fax: 210-9767645
email: info@perioclinic.gr

Η νέα μας διεύθυνση είναι:
Λ.Βουλιαγμένης 346
Α
Άγιος Δημήτριος τ.κ 17342
, Αθήνα
Είμαστε 50 μόλις μέτρα από το σταθμό του μετρό "ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ" (Έξοδος προς Γλυφάδα)