Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 9767646

Περιοδοντίτιδα

Υπάρχει πιθανότητα να έχετε περιοδοντίτιδα και να μην το γνωρίζετε. Η νόσος αυτή αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα αίτιο απώλειας δοντιών σε ηλικίες άνω των 35. Ωστόσο, εάν διαγνωσθεί στα πρώιμα στάδια, η περιοδοντίτιδα μπορεί να αναστραφεί με κατάλληλη φροντίδα.

Σχετικά με την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, αποτελεί το πιο σύνηθες αίτιο απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Αυτή η φλεγμονώδης νόσος εισβάλλει σε ούλα, οστά και άλλες υποστηρικτικές δομές των δοντιών.
Η ουλίτιδα προκαλείται από την πλάκα, ένα άχρωμο στρώμα βακτηριδίων που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Η πλάκα αναμιγνύεται με τη ζάχαρη και το άμυλο των τροφών και σχηματίζονται οξέα και άλλα παρα-προϊόντα στο στόμα, τα οποία ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν την ερυθρότητα, ευαισθησία και διόγκωσή τους. Επίσης, προκαλεί εύκολη αιμορραγία των ούλων. Εάν δεν αφαιρείται καθημερινά, η πλάκα σκληραίνει και σχηματίζει πέτρα (τρυγία) γύρω από τους αυχένες των δοντιών.
Ο ιστός που συνδέει τα ούλα με τα δόντια μπορεί να καταστραφεί από την πλάκα. Τα ούλα “τραβιούνται” από τα δόντια και σχηματίζονται μικροί θύλακες ανάμεσα από δόντια και ούλα. Αυτοί οι θύλακες γεμίζουν με περισσότερη πλάκα, καθώς οι θύλακες γίνονται όλο και πιο βαθείς, είναι σχεδόν αδύνατο να καθαρίσετε την πλάκα από μέσα. Τελικά, η οστική δομή που στηρίζει τα δόντια μπορεί να καταστραφεί.

Άλλα αίτια Περιοδοντίτιδας

content image

1. Σωματικές και χημικές ερεθιστικές ουσίες – Ενσφηνωμένο φαγητό, προϊόντα καυστικού καπνού, αλκοόλ και η λανθασμένη χρήση οδοντικού νήματος ή οδοντογλυφίδων μπορεί να ερεθίσουν τον ιστό των ούλων.

2. Μη φυσιολογικές συνθήκες στόματος ή κακές συνήθειες – Άσχημα ευθυγραμμισμένα δόντια, γέφυρες ή μερικές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά, προβληματικά σφραγίσματα και βλαβερές συνήθειες, όπως τρίξιμο των δοντιών και μάσημα πάγου, μπορεί να προκαλέσουν επίσης προβλήματα.

3. Μη ισορροπημένη διατροφή – Υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διατροφική ανεπάρκεια και στην ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις.

4. Εγκυμοσύνη – Εξαιτίας των διακυμάνσεων στα ορμονικά επίπεδα, είναι πιθανό να εμφανισθεί μία προσωρινή κατάσταση που ονομάζεται “ουλίτιδα της κύησης”.

5. Κάποια φάρμακα – Αντισυλληπτικά δια του στόματος, αντιεπιληπτικά φάρμακα, στεροϊδή και φάρμακα αντικαρκινικής θεραπείας μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση.

6. Κάποιες Ασθένειες – Διαβήτης, ουραιμία, κίρρωση του ήπατος, αναιμία και λευχαιμία είναι κάποιες από τις πολλές ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ούλων σας.


Κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο γίνεται μέτρηση του βάθους των θυλάκων που σχηματίζονται ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο. Θύλακοι με ιδιαίτερα μεγάλο βάθος δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο επιβαρύνεται η περιοδοντική νόσος.

"Άλλα αίτια Περιοδοντίτιδας"

Ποιές είναι οι ενδείξεις;

content image
  • Ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
  • Κόκκινα, διογκωμένα ή ευαίσθητα ούλα
  • Ούλα που “απορροφώνται” ή “συρρικνώνονται” και “τραβιούνται” μακριά από τα δόντια σας
  • Πύον ανάμεσα από τα δόντια όταν πιέζετε τα ούλα με το δάχτυλό σας
  • Πόνος κατά τη μάσηση
  • Συσσώρευση πέτρας ή τρυγίας
  • Δόντια που φαίνονται χαλαρά ή μετακινούνται
  • Μεταβολές στη σύγκλειση- Μεταβολές όσον αφορά στην εφαρμογή της μερικής οδοντοστοιχίας
  • Δύσοσμη αναπνοή ή μόνιμη αίσθηση άσχημης γεύσης
  • Δόντια που είναι υπερβολικά ευαίσθητα στο ζεστό και ψυχρό

Όσο βαθύτεροι είναι οι θύλακοι τόσο γίνεται όλο και πιο δύσκολο (σχεδόν αδύνατο) να καθαριστεί η οδοντική πλάκα μέχρι το βάθος τους με το βούρτσισμα ή τη χρήση του οδοντικού νήματος. Παρατηρήστε εδώ πως οι εναποθέσεις της οδοντικής πλάκας ξεκινούν να καταστρέφουν τους ιστούς των ούλων.


"Ποιές είναι οι ενδείξεις;"

Διάγνωση

content image

Σχολαστική στοματική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών, είναι σημαντική για τη διάγνωση περιοδοντίτιδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συστήνουμε μία εξέταση στο οδοντιατρείο και καθαρισμό για όλους τους ενήλικες δύο φορές το χρόνο. Κατά την εξέταση, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο, που ονομάζεται περιοδοντική μύλη, για να μετρήσουμε το βάθος του θύλακα μεταξύ του δοντιού και του ουλικού ιστού. Η μέτρηση βάθους του θύλακα, η κλινική εξέταση και οι ακτινογραφίες μας βοηθούν να εντοπίσουμε την ακριβή θέση, το μέγεθος, και τη σοβαρότητα της ουλίτιδας.

Σε προχωρημένα στάδια δημιουργείται η υφίζηση ούλων και απορροφάται το φατνιακό οστούν γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του δοντιού.

"Διάγνωση"

Θεραπεία

Το είδος της θεραπείας που χρειάζεστε εξαρτάται από τη σοβαρότητα της προσωπικής σας περίπτωσης. Εξατομικευμένη θεραπεία πιθανό να συμπεριλαμβάνει:
1. Πιο συχνούς καθαρισμούς. Τα βακτηρίδια χρειάζονται μέχρι τρείς μήνες για να αποικίσουν στη βάση του θύλακα και να καταστρέψουν το οστό. Συχνοί καθαρισμοί μπορούν να το προλάβουν.

2. Αποτρύγωση και λείανση της ρίζας. Η αποτρύγωση αφαιρεί τα αποθέματα πέτρας από τα δόντια σας και η λείανση των επιφανειών της ρίζας βοηθάει έτσι ώστε ο ιστός των ούλων να επαναπροσεγγίσει το δόντι.

3. Η απόξεση αφαιρεί το μαλακό ιστό που περιβάλλει τον περιοδοντικό θύλακα. Αυτή η διαδικασία βοηθά τον ουλικό ιστό να επουλωθεί.

4. Ουλεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του περιοδοντικού θύλακα, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση για τον καθαρισμό.

5. Η χειρουργική με κρημνό μας επιτρέπει να έχουμε προσπέλαση στη ρίζα του δοντιού για αφαίρεση πέτρας, πλάκας και νοσούντος ιστού. Με τον τρόπο αυτό, το ούλο “ασφαλίζεται” πίσω στη θέση του.

Μια Τελευταία Λέξη

content image

Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Το ίδιο ισχύει και για την προσωπική μας ικανότητα να αντιστεκόμαστε στις ασθένειες. Κάποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στην περιοδοντική νόσο σε σχέση με άλλους. Ευτυχώς, δεν είναι απαραίτητο να χάσετε τα δόντια σας εξαιτίας της ουλίτιδας. Με τις σύγχρονες θεραπευτικές διαδικασίες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα περισσότερα δόντια μπορούν να σωθούν.
Η καλή περιοδοντική υγεία ξεκινάει από εσάς. Για την πρόληψη ή τον έλεγχο της ουλίτιδας μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:
1. Βουρτσίζετε με επιμέλεια και χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα καθημερινά.

2. Ακολουθείτε ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας γλυκά και “πρόχειρα” φαγητά (junk food).

3. Ελέγχετε το στόμα σας τακτικά για τον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων ουλίτιδας ή άλλων στοματικών αλλαγών.

4. Επισκέπτεστε μας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για έναν καλό καθαρισμό και στοματική εξέταση.

Σε προχωρημένα στάδια δημιουργείται η υφίζηση ούλων και απορροφάται το φατνιακό οστούν γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του δοντιού.

"Μια Τελευταία Λέξη"
Έντυπα

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Ε.

τηλ.: 210-9767645-46
fax: 210-9767645
email: info@perioclinic.gr

Η νέα μας διεύθυνση είναι:
Λ.Βουλιαγμένης 346
Α
Άγιος Δημήτριος τ.κ 17342
, Αθήνα
Είμαστε 50 μόλις μέτρα από το σταθμό του μετρό "ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ" (Έξοδος προς Γλυφάδα)